Solidarnost sa porodicama na Vidikovcu!

U novom napadu huligana angažovanih od strane privatnog investitora kuća porodica Sandić i Radosavljević, 21. oktobra ponovo je demolirana.

Nakon što su prikupljena sredstva za nabavku potrebnog materijala, Združena akcija Krov nad glavom započela je obnovu kuće kako bi omogućila ovim porodicama da se vrate u svoj dom. Mi građani/ke, koji verujemo u pravo na dostojanstven život, organizujemo ovu akciju solidarnosti da pokažemo da ne pristajemo da ćutimo i okrećemo glavu.

Dve romske porodice koje žive u ovoj baraci izložene su stalnom teroru i orkestriranim napadima za koje po sopstvenom priznanju držalac zemljišta, direktor preduzeća za izgradnju objekata, angažuje navijače. Iako je prvobitno opština Rakovica donela rešenje o iseljenju pomenutih porodica, Evropski sud za ljudska prava je na zahtev organizacije Jednakost doneo odluku o privremenoj meri u martu 2016. godine prema kojoj vlasti ne smeju da izbace ove dve porodice dok Sudu ne dostave precizne i tačne podatke o merama koje su lokalne vlasti preduzele da porodicama obezbede alternativni smeštaj i druge socijalne usluge. Opština u julu prodaje zemljište investitoru nakon čega dolazi do kulminacija napada.

Pridružite nam se, donirajte materijal i par veštih ruku, empatiju i inspiraciju!

Združenu akciju Krov nad glavom su pokrenule organizacije Ko gradi grad, Ne da(vi)mo Beograd, Socijaldemokratska unija, Jednakost, Reci NE Izvršiteljima, 7 zahteva i Marks21.