Poseta naseljima u Jabučkom ritu, Orlovskom naselju i Makišu

Zajedno sa predstavnikom Amnesty International, aktivistkinja Jednakosti posetila je stanovnike/ce Jabuckog  rita, Orovskog naselja i Makisa

Zajedno sa predstavnikom Amnesty International, aktivistkinja Jednakosti posetila je 20. marta stanovnike/ce Jabuckog  rita, Orovskog naselja i Makisa. Od raseljavanja neformalnih romskih naselja Gazele i Belvil, Jednakost zajedno sa drugim organizacijama za ljudska prava prati već više od sedam godina položaj raseljenih stanovnika/ca ovih naselja. Iako je značajan broj njih dočekao smeštaj u socijalnim stanovima, broj onih koji su nakon prisilnog povratka u mesta poslednjeg prebivališta i onih koji su ostali u metalnim kontejnerima u Makišu i zahteva stalno podsećanje nadležnih i javnosti da neispunjene obaveze gradskih vlasti da ovim ljudima obezbedi adekvatana alternativni smeštaj.

Pored toga, kroz redovne kontakte sa stanovnicima/ama ovih naselja u prilici smo da se upoznamo sa različitim problemima sa kojima se suočavaju i da im pružimo potrebu pravnu i drugu pomoć.  Sada nas već višegodišnje iskustvo uverava da ovakav sistem socijalnog stanovanja nije održiv, a da pretnje iseljenjem onih koji ne mogu da ispunjavaju ove nerazumne obaveze pokazuju besmislenost ovih procedura.

Takođe, smatramo da formiranje segregiranih romskih naselja ne samo da predstavlja najdramatičniji primer diskriminacije, već i da su dugoročne posledice potpune socijalne isključenosti koja je dodatno podstaknuta ovakvim stambenim rešenjem nesagledive ne samo za stanovnike/ce socijalnih stanova, već i čitavo društvo.